Full fart forover

Fæmund II

Fæmund II la ut på årets første rutetur sist søndag, og dermed er den 104. sesongen igang for en av de få gamle båtene her i landet som fortsatt er i ordinær rutedrift.

Tekst og foto: Jon Høsøien
Fjell-Ljom Torsdag 12. juni, 2008.


Kaptein Odd Kjøsnes kan presentere en ship shape skute som ikke byr på noen overraskende nyheter i år, bortsett fra en. Den er til gjengjeld viktig. Takket være en gave på 177 500 kroner fra Stifelsen UNI har selskapet kunnet gå til innkjøp av en ny redningsbåt ombord.
Det er er en usenkebar gummibåt med kraftig påhensgmotor, og en velkommen avløsning for den gamle robåten av tre som henger ombord. Den båten var ikke lenger godkjent som livbåt, og selskapet har fått pålegg om utskifting.
Innkjøp av ny båt ville vært et tungt løft for dem uten denne støtten. For i tillegg har de også store utgifter til vedlikehold av bygninger, brygger og båten. Bare utbedringen av skader etter isgang på brygga ved Røa komer på rundt 350 000 kroner.
Den nye livbåten er forøvrig ikke kommet på plass ombord, da det gamle opphenget som brukes på trebåten, ikke passer til nybåten. Men det er ventet at det er i orden ganske snart.

Utsikten for sesongen ellers er lyse. Det er allerede meldt inn mange busslaster med turister som legger inn en rundtur med Fæmund II i sitt opplegg. Allerede på åpningsturen kom det en buss fra Klæburuta som fylte godt opp i båten. Den såkalte Monsen-effekten gjør seg fortsatt gjeldende, for søndag tok et par kanoer og flere ryggekker mye av plassen på dekk, og flere passasjerer var tydelig utstyrt for et lengere opphold i Femundsmarka. Den samme Lars Monsen har forørvig gjort kjent at han akter seg en tur til gamle trakter igjen i sommer. Og en ny bok der Femundsmarka vil være med, skal også være under planlegging.Fjell-Ljom Torsdag 12. juni, 2008.

© COPYRIGHT 2008 - Fjell-Ljom


Fjell-Ljom Fjell-Ljom

Tilbake Neste artikel